Paragrafen

Weerstandsvermogen en risicobeheersing

De gemeente bevindt zich in een dynamische omgeving. Om ambities te formuleren, beleid te maken en uit te voeren moeten keuzes worden gemaakt en risico's worden afgewogen. De regeldruk neemt toe, het takenpakket wordt uitgebreid en we hebben te maken met verschillende verwachtingen van inwoners. Wat we als gemeente doen is zichtbaar voor iedereen. De kans op reputatie- en financiële schade neemt toe. Daarom moeten we als gemeente de risico's die er zijn beheersen.

De mate waarin de gemeente in staat is om de bestaande risico's op te vangen wordt uitgedrukt in de ratio Weerstandsvermogen. Het weerstandsvermogen geeft de verhouding aan tussen de risico’s die de gemeente loopt (benodigde weerstandscapaciteit) en de financiële middelen die de gemeente vrij kan maken om de nadelige gevolgen van deze risico’s op te vangen (beschikbare weerstandscapaciteit).

beschikbare weerstandscapaciteit

Weerstandsvermogen of ratio weerstandscapaciteit

=

--------------------------------------------------  

benodigde weerstandscapaciteit

Voor beoordeling van de uitkomst van de ratio wordt gebruik gemaakt van onderstaande tabel:

Ratio weerstandsvermogen

Waardering

> 2

Uitstekend

1,5 - 2,0

Ruim voldoende

1,0 - 1,5

Voldoende

0,8 - 1,0

Matig

0,6 - 0,8

Onvoldoende

< 0,6

Ruim onvoldoende

Doelstelling van de gemeente is een ratio tussen 1 en 2 (nota Weerstandsvermogen en risicobeheersing). De gemeente heeft dan voldoende weerstandscapaciteit om risico's af te dekken.

Deze pagina is gebouwd op 02/09/2023 15:16:01 met de export van 02/09/2023 15:06:00