Resultaat
Inleiding
In de programmaverantwoording staat uitgebreid te lezen wat de beleidsresultaten in 2021 zijn. Hieronder benoemen we de meest opvallende onderwerpen kort. In de wetenschap dat we ook in 2021 weer veel 'gewoon' werk hebben gedaan: er zijn vergunningen verleend, uitkeringen verstrekt, mensen aan een baan geholpen, er is gehandhaafd, wegen en groen zijn onderhouden, rijbewijzen en paspoorten verleend, er is gezwommen, gevoetbald en op allerlei andere manieren gesport, er is zorg en hulp geboden.
Resultaten
Hieronder noemen we, zonder uitputtend te zijn, een aantal belangrijke resultaten uit 2020.
Dienstverlening
Onze omgeving is veranderd, technologisch, maatschappelijk en sociaal. Daarom is het nodig dat we als gemeente een nieuwe visie op dienstverlening ontwikkelen.
In 2021 zijn we hier samen met onze stakeholders mee aan de slag gegaan. Het is een participatief proces geweest dat heeft geleid tot een conceptvisie die recht doet aan al deze ontwikkelingen. Tegelijk blijft er in die nieuwe visie ruimte voor een persoonlijk gesprek.
Ons conceptuitvoeringsplan bij de nieuwe visie op dienstverlening maakt duidelijk dat we gaan en blijven investeren in technologie en in houding en gedrag.
Naar verwachting gaat u als gemeenteraad de nieuwe visie op dienstverlening in de loop van 2022 vaststellen.
Wonen
Het afgelopen jaar is er weer veel gebeurd op de Midden-Drentse woningmarkt. Op verschillende plekken zijn projecten in voorbereiding, uitvoering, of in de verkoop gegaan. Desondanks blijft de vraag naar woningen onverminderd groot.
In 2021 hebben we samen met de gemeenten en corporaties in de regio een woningmarktonderzoek laten uitvoeren. Dit onderzoek is in december 2021. opgeleverd en geeft inzicht in de woningbehoefte voor de komende jaren. We gaan dit onderzoek gebruiken als onderlegger voor het woonbeleid, dat we het komende jaar gaan actualiseren.
Een belangrijke vraag bij dit onderwerp is of en hoe actief we als gemeente willen zijn op het aspect grondbeleid. Uw raad heeft daarop in 2021 een antwoord geformuleerd in de nota grondbeleid 2021-2026: Aan het roer!. Daarin heeft u gekozen voor een actieve rol van de gemeente.
Zes lanenbuurt
Samen met de bewonerswerkgroep uit de buurt hebben we het herinrichtingsplan voor de Beukenlaan en een deel van de Lindelaan gereed gemaakt. De aanbesteding van het traject start is al afgerond als u deze jaarrekening vaststelt.
Grondbeleid
Er is veel vraag naar woningen, maar het aanbod was en is zeer beperkt. Om er voor te zorgen dat er voldoende geschikte woonruimte is voor alle doelgroepen, verwachten we de komende jaren een behoorlijke taakstelling met een actieve rol voor de gemeente. Bij de ontwikkeling van nieuwe plannen heeft de gemeenteraad een actieve rol. In de nota grondbeleid 2021-2026: Aan het roer!, hebben we dit afgesproken.
Armoedebeleid
In 2021 hebben we het nieuwe armoedebeleid ‘Plan B: samen sterk’ voorbereid. Uw raad heeft het beleid in 2022 vastgesteld. Dit beleid is mede tot stand gekomen door verschillende stakeholders waaronder minima, de sociaal Raadsvrouw en consulenten van de gemeente Midden-Drenthe te interviewen.
In het nieuwe armoedebeleid is er nog meer aandacht voor het bereiken van de minima. Ook zijn de pc-regeling en de zorgkostenregeling aangepast. Daardoor kunnen meer inwoners een beroep doen op deze regelingen.
Eén tegen eenzaamheid
In 2021 is een projectgroep aan de slag gegaan met het opstellen van een plan van aanpak, op basis van een inventarisatie bij lokale partners.
Het doel is om samen met maatschappelijke partners in onze gemeenten eenzaamheid te bestrijden.
Speerpunten in onze aanpak zijn: omzien naar elkaar, signalering, bespreken van en informatie. We realiseren dat door het verbreden van de coalitie die zich inzet om eenzaamheid te bestrijden. We werken aan het versterken van kennis over eenzaamheid onder onze inwoners. En we richten een signaalpunt in, waar inwoners terecht kunnen die zorg hebben om een ander of die zichzelf eenzaam voelen.
Kwetsbare inwoners
Het Samenwerkingsverband Welwozo is zich ook in Coronatijd blijven richten op kwetsbare inwoners. De bijeenkomsten van de wijkteams Wmo zijn veelal digitaal voortgezet . De samenwerking is voortgezet. Door ons te richten op concrete inwoners, hebben we eraan bijgedragen dat de zorg aan kwetsbare inwoners is voortgezet.
In 2021 is het Optimaal leven team gestart. Daarin krijgen integraliteit en samenwerking in de hulpverlening aan psychisch kwetsbare inwoners structureel vorm. Het gaat hierbij om samenwerking tussen GGZ, VNN, Cosis, Welzijnswerk en de Wmo professionals. Die samenwerking moet ertoe leiden dat het herstel van de individuele cliënt concreet wordt, door het bieden van ondersteuning, begeleiding en behandeling. De samenwerking richt zich op het weer zelfstandig gaan wonen.
Daarbij is er vanuit Welzijnswerk ook aandacht voor een zachte landing in de wijk. Door het creëren van inloopvoorzieningen in een wijk zoals in Westerbork en Beilen-West willen we het maatschappelijk draagvlak voor deze aanpak vergroten.
Jeugd aan zet
We hebben als gemeente middelen beschikbaar gesteld voor het project “Jeugd aan zet”. Daarmee maakte we activiteiten voor jongeren door jongeren mogelijk. Het stimuleert jongeren om zelf activiteiten te organiseren en ontmoetingen tussen jongeren mogelijk te maken. Jongeren weten deze middelen goed te vinden en daar zijn we trots op.
Koersnotitie dorpshuizen
Uw raad heeft in 2021 de 'Koersnotitie Dorpshuizen' vastgesteld. Met deze Koersnotitie hebben de dorpshuizen in de gemeente Midden-Drenthe voor de langere termijn perspectief. Op basis van dit beleid kunnen ze samen met de gemeente mooie plannen maken en uitvoeren. Om daarmee bij te dragen aan het nóg verder versterken van de leefbaarheid in de buurten en dorpen in onze mooie gemeente.
Dorpsvisie Hooghalen
De dorpsvisie Hooghalen is voor en door het dorp geschreven. Een mooie prestatie. In december 2021 heeft uw raad daarom unaniem de visie vastgesteld. Dorpsbelangen Hooghalen is nu aan zet om uitvoering te geven aan de dorpsvisie. De focus voor Hooghalen ligt de komende jaren o.a. op het ontwikkelen van de AZC-locatie, de realisatie van een MFA en verkeersveiligheid.
Visie op Smilde
Het afgelopen jaar hebben wij een intensief en interactief proces doorlopen om te komen tot de Visie op Smilde: Smilde bruist! Zowel de inbreng van de bewoners van Smilde als de adviserende rol die het bewonersplatform Smilde in dit gehele traject heeft gehad, zijn hierbij van grote waarde geweest. Daarnaast hebben er gedurende het gehele traject gesprekken plaatsgevonden met direct betrokkenen en stakeholders. Ook zijn scenario’s voorgelegd en hebben we een enquête gehouden onder de inwoners van Smilde. Dit heeft aan het einde van het jaar geresulteerd in een gedragen en vastgestelde Visie door de raad. Kortom, een traject en een Visie waar wij trots op zijn!
Sporthart Westerbork
In 2021 hebben we in samenwerking met survivalvereniging Valt je Met, voetbalvereniging VKW en tennisvereniging Westerbork het Sporthart Westerbork ontwikkeld. Een toekomstbestendige sportaccommodatie met de grootste survivalbaan van het noorden; een nieuw kunstgrasveld; en een uitbreiding van het tenniscomplex met padelbanen.
De verenigingen werken nauw samen en maken gebruik van elkaars faciliteiten. Zo kunnen ze de sportbehoefte van Westerbork en omgeving optimaal faciliteren. Het is een sportlocatie geworden waar de sport, het onderwijs en het toerisme elkaar ontmoeten.
Sport in coronatijd
We hebben de sportsector in opnieuw een zwaar corona-jaar zoveel mogelijk ondersteund. Dit hebben we op financieel gebied gedaan door gebruik te maken van de compensatiemaatregelen van het Rijk. En door de huur aan de sportverenigingen kwijt te schelden.
Daarnaast hebben we continu gekeken naar de mogelijkheden om het sporten en bewegen binnen de geldende regelgeving door te laten gaan. Hierbij hebben verenigingen gebruik gemaakt van elkaars accommodaties. Ook is de openbare ruimte tijdelijk aangemerkt als sportlocatie. Hierdoor konden diverse sporten, soms wat aangepast, in veel gevallen doorgaan.
Verduurzaming sportparken
Nagenoeg alle buitensportcomplexen hebben deelgenomen in ons duurzaamheidsproject en geïnvesteerd in duurzame maatregelen. Er zijn onder andere zonnepanelen aangebracht, warmtepompen geïnstalleerd en er is led verlichting aangebracht. Dit zorgt niet alleen voor minder energie verbruik en minder kosten voor de verenigingen.
Het draagt ook bij aan de duurzame sportomgeving en aan het realiseren van de duurzaamheidsvisie met minder gebruik van fossiele brandstoffen en co2 uitstoot.
Lokaal eigendom duurzame energie
In 2021 hebben we een convenant voorbereid om duurzame energie vooral ten goede te laten komen aan onze eigen inwoners.
Coöperatie Duurzaam Beilen, Coöperatie Duurzaam Drijber, Energiecoöperatie De Broekstreek, Energiecoöperatie Hooghalen en Vereniging Duurzaam Broekstreek ondertekenden als vervolg daarop begin 2022 het convenant Lokaal Eigendom met de gemeente en het Dorpenoverleg.
Met het convenant spreken de betrokken partijen de wens uit om opbrengsten van opwekprojecten zoveel mogelijk terug te laten vloeien in de samenleving. Daarbij moeten grote projecten minimaal 50 procent in lokale handen zijn. Kleinere projecten tot 2,5 hectare met zonnepanelen zijn volledig in lokaal eigendom. Naast het delen van de opbrengsten is ook afgesproken zoveel mogelijk zonnepanelen op daken te leggen.
Integraal Huisvestingsprogramma Onderwijs (IHP) en Integraal Accommodatiebeleid 9IAB)
In 2021 heeft uw gemeenteraad het IHP 2021 – 2040 vastgesteld. In het IHP Basisonderwijs 2021-2024 staan tot en met 2025 drie scholen in de planning die in aanmerking komen voor nieuwbouw. Dit zijn de integrale kindcentra G.A. de Ridder en Beatrix in Beilen en De Bosvlinder in Hooghalen.
Ook in 2021 heeft uw raad het IAB 2021-2040 'Kansen benutten' vastgesteld.
het zijn twee belangrijke beleidsdocumenten als kader voor het verduurzamen van functies en/of gebouwen (de stenen).
Goede faciliteiten dragen bij aan leefbare dorpen en wijken. Ontmoeten, spelen, leren en bewegen staan daarbij centraal. Kansen om aansluiting te vinden met andere voorzieningen in de omgeving willen we benutten. De behoefte van de samenleving vormt voor ons een belangrijk ingrediënt bij de planvorming. Met positieve energie werken we samen met stakeholders aan het concreet toekomstbestendig maken van ons maatschappelijk vastgoed en onze maatschappelijke functies.
Voor dorpshuizen, sportcomplexen en aula’s komen we voor de prioritering en financiering met een afzonderlijk voorstel naar uw raad. Daarbij zullen we invulling geven aan een “eerlijk speelveld”.
Volta
Volta (de nieuwe school voor Openbaar en voor Christelijk Voortgezet Onderwijs) en gymzaal De Sprong zijn afgebouwd en in gebruik genomen. Het was een tijd van prijsstijgingen en leveringsproblemen in de bouw. Toch is het ons gelukt om dit duurzame schoolgebouw en deze gymzaal binnen het door uw raad beschikbaar gestelde krediet te realiseren. Het schoolgebouw heeft bovendien het hoogst haalbare energielabel behaald. Met deze school hebben we niet alleen een impuls gegeven aan het voortgezet onderwijs. We hebben ook de leefbaarheid van Beilen en van onze hele gemeente versterkt.
Culturele gemeente
Onze gemeente was van 2019 tot en met 2021 de Culturele gemeente van Drenthe. Vanuit de inwoners en culturele instellingen is heel veel creativiteit omgezet in prachtige evenementen en voorstellingen. Onder andere rond het thema 'Vrijheid' hebben veel activiteiten plaatsgevonden, zelfs in coronatijd.
Het culturele jaar heeft gezorgd voor een enorme ontwikkeling aan culturele activiteiten. Deze positieve manier van (samen)werken willen wij behouden en verder ontwikkelen en vormgeven.
Het Culturele jaar liep oorspronkelijk van april 2019 tot het najaar van 2020. In 2021 vonden er nog een aantal uitgestelde projecten. Ook in 2022 staan er nog een aantal mooie, grote projecten in de planning die wegens de coronamaatregelen eerder niet door konden gaan. Een geslaagde afsluiting van het Culturele jaar vond in juni 2021 plaats met het theaterstuk ‘Mijn liefde is een koorts’. Na de slotvoorstelling hebben wij het stokje ‘Culturele gemeente’ overgedragen aan de gemeente Coevorden.
Omgevingswet
De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld naar 1 januari 2023. Dat doet niets af aan de noodzaak om ons als gemeente goed voor te bereiden. Daarom zijn we het afgelopen jaar voortvarend aan de slag gegaan met de Omgevingswet. De Omgevingsvisie is opgeleverd, we zijn succesvol aangesloten op het landelijke Digitale Stelsel Omgevingswet en we zijn bezig geweest met het vormgeven van onze werkprocessen voor vergunningverlening.
Handhaving en Corona
Al met al hebben we in de Coronacrisis tot op heden veel tijd en capaciteit ingezet. Ook in 2021 ging er nog een gedeelte van onze tijd en capaciteit naar het bestrijden van deze crisis. Met de opkomst van de omikronvariant in het najaar, kwam er weer een volgende golf van besmettingen. De crisisorganisatie was daardoor weer volledig in de benen, evenementen werden weer afgelast en de horeca en winkels werden gesloten. Er is in 2021 door de toezichthouders veel inzet geweest op de naleving van de coronamaatregelen, zoals het gebruik van het corona toegangsbewijs (CTB).
Organisatie
De ambtelijke organisatie heeft ook in 2021 haar werk goed gedaan. Ondanks een steeds krappere arbeidsmarkt en beperkte structurele middelen. Dat laatste heeft soms ook tot keuzes geleid, bijvoorbeeld om werkzaamheden uit te stellen. Knelpunten zijn met incidentele middelen en maatregelen opgelost.
We hebben in 2021 we de topstructuur van de organisatie aangepast. Daarnaast heeft het management voor de eerste keer een strategische personeelsplanning uitgevoerd. De uitkomsten daarvan hebben geleid tot een verdere uitwerking van de organisatievisie in het document 'Ruimte voor de organisatie'. Daarin staat beschreven wat er nodig is voor voor de professionalisering van de ambtelijke organisatie de komende twee tot vijf jaren. Punt van zorg blijft de beschikbaarheid van mensen en financiën.
Informatisering en automatisering
In 2021 heeft u als gemeenteraad een nieuwe vergaderapplicatie in gebruik genomen, iBabs.
Verder hebben we 'de nieuwe werkplek' ingevoerd. Hierbij is de gemeente overgegaan op een Windows en een Office 365 omgeving. Er zijn nieuwe laptops aangeschaft. En flexibel werken is nu veel makkelijker geworden.
We zijn begonnen om de processen binnen de gemeente te optimaliseren. En om het zaakgericht werken aan te laten sluiten bij de huidige eisen en wensen.
Tot slot hebben we stappen gezet met datagedreven werken. In het sociale domein zijn diverse dashboards ontwikkeld. Ook is een start gemaakt met de ontwikkeling van een datawarehouse. Datagedreven vraagt nu om breder in de organisatie te worden toegepast.