Taakvelden

Milieubeheer

Ontwikkelingen

  • De netbeheerders hebben aangegeven dat indien hun investeringsprogramma uitgevoerd kan worden er in 2025 in het grootste gedeelte van de gemeente voldoende netcapaciteit is om de duurzame elektriciteit ambities uit de Duurzaamheidsvisie te kunnen uitvoeren. De planning voor de Tender hebben we hierop afgestemd. In het kader van de RES wordt gewerkt aan een Routekaart om het aansluiten van zonneparken in goede banen te leiden.
  • In december 2021 stelde de raad de warmtevisie vast. Betaalbaarheid van de maatregelen speelt een centrale rol in de warmtetransitie. Hiervoor vragen we ook nadrukkelijk de inzet van de rijksoverheid zodat het ook voor iedereen aantrekkelijk wordt om investeringen te doen. Gelukkig zijn er al wel stappen die de gemeente Midden-Drenthe kan zetten: in de komende vijf jaar richten we op isoleren en besparing.
  • De aanvraag voor de RREW vanuit de gemeente  is begin dit jaar toegekend. Het gaat om een bedrag van ruim €172.000,-. Aan de hand van een brief bent u geïnformeerd over de projecten die we vanuit de RREW samen met de woningbouwcorporaties uitvoeren. Het gaat om een wijktour, een waardebon voor huurders en mensen met een kleine portemonnee, de inzet van energiecoaches vanuit het Drents Energieloket en de SlimWonen App. 
  • De werving van ondernemers voor het koploperproject circulaire economie is in het najaar gestart. Bij voldoende deelname starten we het project in het eerste kwartaal van 2022.
  • Er wordt gewerkt aan spelregels voor de bijdrage van lokale initiatieven voor voedselbossen en dorpstuinen en aan de ruimtelijke regels.
  • Het project korte voedselketens wordt in samenwerking met de gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe in het najaar gestart.
  • Dit schooljaar (2021/2022) wordt het voedselproject op alle basisscholen in Midden-Drenthe gegeven. Het IVN Consulentschap Drenthe ontwikkelt dit project in opdracht van de gemeente.

Wat hebben we bereikt?

  • Twee kwartiermakers zijn na de zomer begonnen om te inventariseren hoe dorpen, energiecoöperaties en andere stakeholders invulling willen en kunnen geven aan lokaal eigendom voor zonneparken. Deze afspreken hebben hun plek gekregen in het Convenant Lokaal Eigendom. Het convenant is in januari 2022 door alle betrokken partijen getekend. Dit convenant dient mede als basis voor de maatschappelijke Tender voor grote zonneparken. De Tender wordt in 2022 voorbereid en naar verwachting in 2023 uitgezet.
  • In het kader van de Regeling Reductie Energieverbruik (Woningen) heeft de gemeente in 2021 inwoners geholpen met energiebesparing. Zo leverde een gezamenlijke inkoopactie 427 maatregelen op, te denken valt aan vloer- en spouwmuurisolatie, zonnepanelen, HR++glas. 1237 inwoners van de gemeente Midden-Drenthe gebruikte een voucher vouchers ter waarde van 50 euro voor energiebesparende producten. Tot slot zetten we samen met andere Drentse gemeenten en Het Drents Energieloket Drenthe-brede acties en campagnes op; dat leverde op dat bijna 70.000 Drenten voor advies contact opnamen met het Drents Energieloket.
  • De RRE subsidie is Drenthe breed aangevraagd en toegekend. Met de waardebonnenactie vanuit de RRE heeft zo’n 8 % van de inwoners inmiddels kleine energiebesparende producten aangeschaft.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • De RES 1.0 regio Drenthe is vastgesteld. In de tweede helft van 2021 heeft een evaluatie plaatsgevonden. Mede op basis van de bevindingen wordt nu gewerkt aan de route naar en de invulling van de RES 2.0.
  • Het paraplubestemmingsplan voor kleine windmolens en kleine zonneparken is vastgesteld. Hiermee wordt de vergunningprocedure voor kleine windmolens tot 15 m as-hoogte en voor kleine zonneparken tot 2,5 ha met 100% lokaal eigendom vereenvoudigd.
  • In augustus 2021 is het zonnepark Hijken geopend, in het najaar van 2021 is het drijvende zonnepark op de zandwindplas aan de Mussels geopend.
  • Er is €400.000,- beschikbaar gesteld voor een overbruggingslening aan de energiecoöperatie Midden-Drenthe voor de aankoop van het drijvende zonnepark aan de Mussels van GroenLeven. Hiermee kunnen de opbrengsten van dit park lokaal worden ingezet.
  • De Warmtevisie is eind 2021 vastgesteld.
  • We zijn in samenwerking met een lokale ondernemer gestart met de cursus voedselbossen. De belangstelling hiervoor is erg groot.
  • Er wordt uitvoering gegeven aan het Plan van Aanpak voor het project deelinitiatieven in samenwerking met bewoners en de Natuur en Milieufederatie.
  • De fairtrade werkgroep organiseert de MVO award voor ondernemers. Deze prijs wordt vijfjaarlijks toegekend aan een bedrijf dat zich onderscheidt op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Winnaar van 2021 was Ten Napel Koeltechniek.

Lasten & baten

Lasten

2.005

17,5 %

Baten

132

1,4 %

Deze pagina is gebouwd op 02/09/2023 15:16:01 met de export van 02/09/2023 15:06:00