Taakvelden

Volksgezondheid

Ontwikkelingen

Het regionale meerjarenbeleidsprogramma “Drenthe samen gezond in beweging 2021-2024” is vastgesteld door alle Drentse colleges. Het meerjarenbeleidsprogramma kent tevens een uitvoeringsprogramma waar in 2021 aan is gewerkt.
Tevens is het jaar 2021 een jaar geweest waar de coronapandemie nog steeds gaande was met alle bijbehorende wisselende coronamaatregelen en effecten daarvan op inwoners. Zo is onder andere gebleken dat de corona crisis een negatief effect heeft op de mentale gezondheid van in elk geval  jongeren en op inwoners met een lage sociaal economische status (SES). Corona maakt dat inzet op het verkleinen van gezondheidsverschillen nog belangrijker is geworden.
Er is een start gemaakt met het uitbreiden van het lokale sport akkoord, naar een sport-gezondheidsakkoord met behulp van een onafhankelijk formateur. In het huidige sportakkoord zijn thema’s benoemd die een gezonde leefstijl en omgeving stimuleren. Het is de bedoeling dat de thema’s die gaan over gezond gewicht en het tegengaan van middelengebruik meer aandacht krijgen door nog meer ambassadeurs aan het sport-gezondheidsakkoord te binden. Zodat uiteindelijk nog meer inwoners en organisaties een bijdrage willen leveren aan het verbeteren van de gezondheid en een gezonde omgeving.

Wat hebben we bereikt?

De gemeenteraad heeft in 2021 informatie ontvangen over de resultaten die het team Gezond in Midden-Drenthe (team GIMD) heeft bereikt in het schooljaar 2020-2021. Alsmede de uitkomsten van de evaluatie van het eerste jaar dat de vakleerkrachten actief zijn geweest op alle basisscholen in de gemeente Midden-Drenthe.
Ook zijn in september 2021 de resultaten bekend geworden van de Drentse gezondheidsmonitoren volwassenen en ouderen 2021, die door de GGD Drenthe zijn uitgevoerd. En dat is aanleiding geweest om de gemeenteraad een tussenstand te geven van de resultaten op basis van de uitkomsten van die monitoren in relatie tot de in het beleid genoemde indicatoren. Het eerste jaar is geëvalueerd.  De uitkomsten waren positief ondanks de vele coronamaatregelen die veel creativiteit hebben gevraagd om de lessen toch zoveel mogelijk door te kunnen laten gaan en met behoud van kwaliteit. Uit de genoemde stukken gezamenlijk blijkt wat er concreet is bereikt als het gaat om onderstaande beleidsvoornemens.

  • Het stimuleren van een gezonde leefstijl waar bewegen in brede zin een onderdeel van is.
  • Een goede gezondheid voor alle inwoners zodat iedereen zich in Midden-Drenthe gezond voelt en gelukkig is.
  • Het tegengaan van overgewicht en obesitas.
  • Het tegengaan van eenzaamheid.
  • Ontmoedigen middelengebruik waaronder roken en alcohol.
  • Extra aandacht voor inwoners met een lage SES en op jeugd.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Er is verder uitvoering gegeven aan het beleid bewegen en leefstijl 2019-2023, "Met elkaar bewegen naar een gezonde toekomst". Onder andere door:

  • Uitvoering van het jaarlijkse werkplan van het team Gezond in Midden-Drenthe. Onder andere zijn er, toen de coronamaatregelen dat toelieten, netwerkbijeenkomsten geweest vanuit het netwerk Gezond in Westerbork en gezamenlijke bijeenkomsten met de ambassadeurs van het lokale sportakkoord. De opbrengsten van deze bijeenkomsten worden gebruikt om onder andere op te halen waar behoefte aan is en waar het team Gezond in Midden-Drenthe kan faciliteren, ondersteunen, aanjagen. Oftewel, doen wat nodig is om zoveel mogelijk mensen te stimuleren richting een goed ervaren gezondheid.

Ook zijn er stappen gezet in het stimuleren van een rookvrije generatie onder andere door eigen terrein van de gemeente rookvrij te maken zoals rondom het gemeentehuis, sportaccommodaties en zwembaden. Deze beweging wordt de komende jaren uitgebreid naar zoveel mogelijk andere plekken in de gemeente.
Voor wat betreft het tegengaan van alcoholgebruik is het goed om te weten dat vanuit het team GIMD sportverenigingen worden gestimuleerd een gezonde kantine te hebben. Het team sluit aan bij waar behoefte aan is. Het verminderen of niet meer schenken van alcohol kan daar onderdeel van uitmaken. Ook sluit Midden-Drenthe jaarlijks aan bij landelijke campagnes als “Ik_Pas” waaraan elk jaar meer deelnemers meedoen. Verder heeft het team een signalerende taak en verwijst voor ondersteuning door naar instanties als VNN (Verslavingszorg Noord Nederland) als dat nodig is. De door de GGD gemeten cijfers geven geen verontrustend beeld over middelengebruik af. Ditzelfde beeld wordt herkend door het Optimaal Leven team, door het JGO overleg, waar onder andere jongerenwerkers aan deelnemen en door VNN. Omdat er vanuit de samenleving ook andere signalen zijn, is bij het Algemeen Bestuur van de GGD Drenthe het meten van gebruik van drugs aangekaart. Hierop heeft de GGD Drenthe toegezegd dat het onderwerp landelijk ingebracht zal worden. De ontwikkelingen op dit thema worden gevolgd.

  • Verdere uitvoering van het lokale sportakkoord (inhoudelijke informatie hierover is in deze begroting te vinden bij het taakveld “sport en activering”).  
  • Continueren van de uitvoering van het project “Aan de slag met preventie”. In 2021 is de interventie “gezondheidsambassadeurs verder geïmplementeerd. Door de vele coronamaatregelen is de opzet van de interventie aangepast  naar wat er wel mogelijk was. Er zijn twee onderdelen van de opleiding aangeboden en de begeleiding is meer individueel in plaats van groepsgewijs, opgepakt. De interventie wordt verder uitgezet in 2022. In 2021 is tevens een start gemaakt met het onderzoeken van de mogelijkheden en behoefte om in Smilde, een netwerk Gezond in Smilde op te zetten (vergelijkbaar met het netwerk Gezond in Westerbork).
  • Nauwe contacten met de GGD Drenthe onderhouden onder andere over de uitkomsten van de gezondheidsmonitoren in 2021 en de betekenis daarvan voor Midden-Drenthe.
  • Stimuleren dat inwoners gebruik maken van de financiële mogelijkheden die het beleid “Bewegen en Leefstijl 2019-2023”  biedt (activeringsbudget bewegen en leefstijl). Er is in 2021 goed gebruik gemaakt van de financiële mogelijkheden die er zijn. Het gehele teambudget van Gezond in Midden-Drenthe is ingezet alsmede het grootste deel van activiteitenbudget gezonde leefstijl.
  • De geschoolde vakleerkrachten hebben nu anderhalf jaar lesgegeven aan de alle kinderen in de groepen 3 tot en met 8 van het primair onderwijs in de gemeente Midden-Drenthe. Vanuit de scholen zijn er positieve reacties vanuit de kinderen en groepsleerkrachten. Het team van vakleerkrachten is verbonden aan het team GIMD en werkt samen waar dat slim en wenselijk is. De hoofdtaak van de vakleerkrachten is het geven van gymlessen aan de kinderen in Midden-Drenthe. De ruimte die overblijft, wordt gebruikt voor onder andere het creëren van een naschools aanbod en een beweeg- en gezondheidsaanbod in een aantal van de schoolvakanties. Daarbij werken ze volgens hetzelfde principe als het team GIMD. Zoveel mogelijk aansluiten bij waar behoefte aan is en bij datgene wat er al is. Zodat kinderen zoveel mogelijk profiteren van de inzet van vakleerkrachten op het gebied aan zowel motorische, maar ook sociale vaardigheden zoals samenwerken en het oplossen van problemen.

Lasten & baten

Lasten

1.446

12,6 %

Baten

0

0,0 %

Deze pagina is gebouwd op 02/09/2023 15:16:01 met de export van 02/09/2023 15:06:00