Ontwikkelingen
- Er vind een transformatie plaatsvinden in de zorg- en veiligheidsketen. Dit zal onder andere tot gevolg hebben dat Veilig Thuis Drenthe meer gaat fungeren als advies- en expertisecentrum en zorgt ervoor dat meer taken en verantwoordelijkheden lokaal belegd zijn.
- We hebben trainingen georganiseerd voor medewerkers om zorgwekkende signaleren te leren herkennen.
Wat hebben we bereikt?
- In 2021 is er meer inzicht in hoeverre de lokale inrichting op het gebied van veiligheid voldoende is voor een effectieve aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.
- We zetten actief in op het verbeteren van de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling en zorgen voor een betere afstemming tussen verschillende partijen in de keten van veiligheid.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- In 2021 hebben we uitvoering gegeven aan de aanbevelingen die tot stand zijn gekomen door de uitvoering van de lokale zelfscan in het kader van het voorkomen en stoppen van huiselijk geweld en kindermishandeling.
- De wachtlijsten van VTD, JB Noord en de Raad van Kinderbescherming zijn en blijven een punt van aandacht. Hierover zijn verschillende gesprekken gevoerd op regionaal overleg, deze gesprekken leiden echter niet direct tot concrete oplossingen door personele en financiële tekorten.
- Er is ingezet op structurele versterking van het subteam Veilig Opgroeien, om de veiligheid van kinderen en gezinnen te kunnen waarborgen.
- Doordat er extra formatie beschikbaar is gesteld voor Veilig Opgroeien kan er meer aandacht besteed worden aan preventie. Het voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling.
- Er zijn twee aandacht functionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling aangesteld binnen de organisatie.