Ontwikkelingen
- We draaien pilots om kennis en ervaring op te doen en deze te borgen binnen het nieuwe beleid (denk daarbij aan pilots logeerzorg, sensortechniek en maaltijdvoorziening)
- Om de zorg en ondersteuning aan onze inwoners met GGZ-problematiek (ook wel 'Personen met verward gedrag' genoemd) te verbeteren, gaan we de samenwerking met partners, zoals GGZ, Cosis, Welzijn Midden-Drenthe, Handhaving en Toezicht, Actium en Woonservice intensiveren. Met deze partners richten we een Optimaal Leven Team in.
- In 2021 is de wetswijziging in werking met betrekking tot de Wet op de Gemeentelijke Schuldhulpverlening. De gemeente heeft nu een rol bij vroeg signalering.
- Door de coronacrisis verwachten we een stijging van het aantal mensen dat hulp zoekt bij financiële problematiek.
- Een tegen eenzaamheid. Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde relaties. Het kan dus gaan om het aantal contacten en/of de kwaliteit van deze contacten. Er zijn 2 soorten eenzaamheid, sociale eenzaamheid en emotionele eenzaamheid. Wij willen een krachtige en effectieve aanpak van eenzaamheid.
Wat hebben we bereikt?
- We hebben een Optimaal leven team gerealiseerd wat bijdraagt aan een sluitende aanpak voor alle inwoners van 18 jaar en ouder. Met het Optimaal Leven Team willen we een sluitende aanpak creëren in de keten van zorg en ondersteuning met personen met verward gedrag.
- Inwoners kunnen optimaal participeren in de lokale samenleving.
- De samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, zorginstellingen en belangenbehartigers zijn verder verstevigd.
- Inwoners krijgen bij één herkenbaar en laagdrempelig loket alle relevante voorlichting, informatie, advies en hulp op het gebied van het sociaal domein.
- Via het inkoopproces hebben we gezorgd voor betaalbare en kwalitatief hoogwaardige zorg.
- Inwoners met beginnende of problematische schulden worden snel en goed geholpen om weer grip op hun financiën te krijgen.
- Verordening Wmo is geactualiseerd, de beleidsregels zijn aangepast en het indicatieproces wordt vernieuwd.
- De samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, zorginstellingen en belangenbehartigers verder verstevigen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Het uitvoeren van de uitvoeringsagenda sociaal domein en geestelijke gezondheidszorg.
- Vanaf 1 oktober 2021 is in onze gemeente en Optimaal Leven team operationeel dat zich richt op de psychisch kwetsbare inwoners die (weer) zelfstandig kunnen wonen. Door nauwe multidisciplinair overleg wordt steeds beter integraal gewerkt en wordt voorkomen dat iemands weer afglijdt in zijn functioneren.
- We participeren in diverse regionale (zog)overleggen waaronder Samen Zorg Assen. Door deze samenwerking is de Avond Nacht en Weekend zorg voor wijkverpleging samengebracht waardoor de wijkzorg efficiënter is ingericht en wordt gewerkt aan de realisatie van een Coördinatiepunt Tijdelijk verblijf om te voorkomen dat bij ontslag uit ziekenhuis en de opvang in de thuissituatie niet mogelijk is door optimale triage een geschikt bed beschikbaar is.
- We zijn over nieuwe ontwikkelingen en lopende zaken voortdurend in gesprek gebleven met inwoners, zorgaanbieders en andere relevante partijen, zoals de Wmo-raad en de Minimaraad.
- In september 2020 zijn we gestart met het Jongerenperspectiefplan (pilot). Gedurende de pilot hebben we de schulden van 5 jongeren met een uitkering op grond van de Participatiewet over zodat deze jongeren de focus kunnen leggen op het behalen van een startkwalificatie (indien mogelijk) of het vinden van een duurzame plek op de arbeidsmarkt.
- Eind 2021 hebben we de pilot inclusief vervoer ingericht, die start op 1 januari 2022. In deze pilot krijgen Wmo pashouders de kans om in de proefperiode gratis met het openbaar vervoer te reizen.
- Samen met onze maatschappelijke partners hebben we gezorgd voor een zo goed mogelijk sluitende aanpak voor mensen met (financiële) problemen of schulden.
- We zijn op ambtelijk en bestuurlijk niveau met maatschappelijke partners in gesprek gebleven om de verwachtingen af te stemmen.
- In de aanpak van eenzaamheid heeft ons college het convenant Een tegen Eenzaamheid getekend met als doel om samen met het Ministerie van VWs en onze lokale Welzijnsinstelling een brede coalitie te vormen en een plan van aanpak op te stellen. Samen met onze netwerkorganisatie WelWoZo en een aantal maatschappelijke organisaties waaronder Humanitas hebben we een inventarisatie gedaan van wat er al gedaan wordt en door wie en welke initiatieven nader onderzocht kunnen worden.
Op basis hiervan zijn voor 2022 vier programmalijnen gekozen waarbij de wensen in actiepunten zijn vertaald:
- Preventie; omzien naar elkaar
- Signalering Inrichten van een signaalpunt
- De coalitievorming en
- Informatie-uitwisseling
We hebben een actieplan 2022 opgesteld dat in maart in het college wordt vastgesteld. Naast de programmalijnen gaan we een signaleringspunt openen waar bezorgde inwoners informatie en hulp kunnen krijgen. In het plan van aanpak Een tegen Eenzaamheid geven we aan hoe we deze actiepunten willen oppakken en tot uitvoering brengen.