Ontwikkelingen
Armoedebeleid
2021 hebben we gebruikt om, aan de hand van de evaluatie van ons Armoedebeleid 'Uw goed recht', nieuw armoedebeleid te schrijven. Voor de totstandkoming van dit beleid, zijn interviews afgenomen met verschillende stakeholders waaronder minima. Daarnaast zijn de verschillende taken die naar de gemeente toekomen verwerkt in het nieuwe armoedebeleid zoals de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening en de Notitie Kindpakket. Ook zijn er minimaregelingen verruimd zoals de Zorgkostenregeling en zijn er nieuwe regelingen bijgekomen waaronder ‘Bartje leert zwemmen’. Deze ontwikkelingen zijn de basis voor een nieuw armoedebeleid.
Bijstandsuitkeringen
Ook in 2021 heeft de Coronapandemie een grote invloed gehad op de samenleving. Tegen alle verwachtingen in, is het aantal bijstandsuitkeringen gedaald. In december 2021 waren er 439 huishoudens met een Participatiewet-uitkering. Dit zijn 14 huishoudens minder dan in december 2020.
Inkomensondersteuning
Binnen de gemeente is een breed pakket aan inkomensondersteuning beschikbaar. Door de lockdown was het ook in 2021 een groot deel van het jaar niet mogelijk om deel te nemen aan bijvoorbeeld evenementen of sportactiviteiten of om naar een pretpart of museum te gaan. Ook de zwembaden waren een gedeelte van het jaar gesloten. Hierdoor zien we (net als in 2020) dat er minder gebruik gemaakt is van het Kindpakket dan verwacht.
Wat hebben we bereikt?
Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)
In de nieuwe Wgs is opgenomen dat gemeenten aan vroegsignalering moeten doen om mensen met betalingsachterstanden zo snel mogelijk te benaderen met een hulpaanbod. In oktober 2021 is bij de gemeente Midden-Drenthe een consulent vroegsignalering gestart. Zij zal in een vroeg stadium hulp bieden aan inwoners die betalingsachterstanden hebben.
Gebruik van de minimaregelingen
In 2021 is het aantal huishoudens dat gebruik heeft gemaakt van de uitkering van activiteiten licht toegenomen. In 2020 hebben in totaal 92 huishoudens de uitkering van activiteiten toegekend gekregen en in 2021 waren dit 134 huishoudens.
In 2020 en 2021 valt een duidelijke afname van het gebruik van de verschillende voorzieningen van het Kindpakket te zien ten gevolge van de lockdown vanwege de Coronapandemie. Sportvoorzieningen, zwembaden, scholen enz. waren bijna het gehele jaar gesloten, waardoor er nauwelijks gebruik kon worden gemaakt van sportclubs, culturele activiteiten en evenementen.
Het aantal rechthebbenden op de individuele inkomenstoeslag is vrijwel gelijk gebleven in 2021 (van 397 in 2020 naar 396 in 2021). Dit impliceert dat het aantal huishoudens dat langer dan 3 jaar onafgebroken een inkomen tot 110% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm had, redelijk stabiel is gebleven.
Kwijtschelding gemeentelijke belastingen
Het aantal kwijtscheldingsaanvragen bedroeg in 2021 ruim 500. Dit is een lichte stijging ten opzichte van 2020. Dit geldt ook het aantal toekenningen van ruim 400. Ruim de helft van het aantal toekenningen is verleend op basis van door belastingplichtige afgegeven machtiging om het inkomen en vermogen te toetsen via de gegevens bij het landelijk Inlichtingenbureau (LIB). Deze toekenningen worden direct op de aanslag voor belastingplichtigen verrekend waardoor geen afzonderlijk verzoek om kwijtschelding hoeft te worden ingediend.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
We hebben onze inzet gecontinueerd om het niet gebruik van regelingen tegen te gaan. Zowel de medewerkers van de gemeenten als stakeholders die hulpverlening aan inwoners bieden zoals Welzijnswerk en de Sociaal Raadsvrouw proberen inwoners zoveel mogelijk te attenderen op de verschillende regelingen.