Taakvelden

Bestuur

Ontwikkelingen

  • Op basis van een door de raad in 2020 vastgesteld plan van aanpak is gewerkt aan de totstandkoming van de bestuurlijke visie. Een kerngroep bestaande uit raadsleden, collegeleden en vertegenwoordigers van de ambtelijke organisatie heeft hierbij het voortouw genomen. De visie is in maart 2021 door de raad vastgesteld.
  • Als gevolg van de maatregelen om het Coronavirus te beteugelen, is er tot juni 2021 digitaal vergaderd door de raad. Tot en met half november kon er fysiek worden vergaderd en daarna moest noodgedwongen er weer digitaal vergaderd worden. De strikt noodzakelijke advisering en besluitvorming kon zo gecontinueerd worden.
  • De raad heeft in september 2021 de gedragscode integriteit vastgesteld. Hieraan zijn gesprekken over het concept voorafgegaan, die extern zijn begeleid.

Wat hebben we bereikt?

  • Het uitvoeringsprogramma voor de raadsperiode 2018-2022 dat in 2019 is vastgesteld, is de basis voor de beleidsontwikkeling.
  • In maart 2021 heeft de rekenkamercommissie het onderzoek naar overlast aangeboden aan de raad dat in april is besproken. In het najaar is een gezamenlijk Drents onderzoek gestart naar de effectiviteit van de lobbykracht van Drentse gemeenten richting het Rijk en Europa. De rekenkamercommissie Midden-Drenthe bereidt een onderzoek voor naar inwonersparticipatie dat begin 2022 is aangeleverd aan de raad.   
  • De aanbesteding voor een nieuw raadsinformatiesysteem en bestuursinformatiesysteem heeft in 2021 plaatsgevonden. Raadsleden hebben daarin geparticipeerd. In november 2021 is gestart met het nieuwe systeem. Daarin worden de vergaderingen van de raad ondersteund en ook voor inwoners toegankelijk gemaakt via een eigen website.  
  • De werkgroep Democrazy heeft de leerpunten van de pilot vertaald in een apart hoofdstuk van het Participatiebeleid. Dat is begin 2022 vastgesteld door de raad. De uitvoering van de pilot is opgepakt door de werkgroep samen met de school in Drijber en andere vertegenwoordigers. Dit is in maart 2022 gepresenteerd aan de raad. De pilot krijgt in de nieuwe raadsperiode een vervolg door middel van het installeren van een nieuwe werkgroep.
  • Raadsleden worden zo veel mogelijk (gezien de Corona maatregelen meest digitaal) aan de voorkant van het beleidsproces betrokken, samen met inwoners en organisaties. Daarbij wordt op een  interactieve manier gebruik gemaakt van verschillende werkwijzen (werkgroep, stuurgroep, werkbezoek, informatiebijeenkomst etc.). In 2021 hebben de informatiebijeenkomsten meer nadruk gekregen om raadsleden (vaak ook digitaal) goed te betrekken bij beleidsonderwerpen.  
  • Er is door de accountant goedgekeurde jaarrekening.
  • In maart 2021 heeft de raad een nieuwe accountant aangewezen. Per 1 juli 2021 is BDO de nieuwe accountant. Dat is gebeurd via een aanbestedingsprocedure waarin raadsleden van de werkgroep Financieel overleg de raad hebben vertegenwoordigd.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

  • De raadsleden en commissieleden zijn gefaciliteerd en begeleid bij het digitaal vergaderen. Daarvoor zijn aan sommigen laptops in bruikleen beschikbaar gesteld en is geïnvesteerd in het anders inrichten van de raadszaal om op 1,5 meter afstand daar te kunnen vergaderen.
  • De benoeming van de voorzitter van de rekenkamercommissie is met twee jaar verlengd.
  • De griffie heeft gezorgd voor de implementatie van het nieuwe raadsinformatiesysteem in nauwe samenwerking met de leverancier en de collega's van facilitair en automatisering.
  • Raadsleden zijn begeleid om te werken met nieuwe raadsinformatiesysteem.
  • De voorbereidingen voor de verkiezingen zijn opgepakt in de vorm het maken van een Stemwijzer (Prodemos) het voorbereiden van een verkiezingsdebat etc.
  • In 2021 is afscheid genomen van de raadsleden Van der Roest en Bent. De heer Leistra en mevrouw Van Dijken hebben hun plaats in de raad ingenomen. In november is afscheid genomen van burgemeester Damsma en per 1 december is de heer Bijl gestart als waarnemend burgemeester.
  • In dit jaar heeft de raad in totaal 13 keer vergaderd en er waren 26 voorbereidende commissievergaderingen. Ten aanzien van de inzet van raadsinstrumenten hebben zes van de acht fracties in 2021 totaal 22 schriftelijke artikel 33 vragen gesteld richting het college (in 2020 waren dat er ook 22, in 2019 was het aantal 21 en in 2018 zijn er 39 formele schriftelijke vragen gesteld). Tijdens de raadsvergaderingen zijn in totaal 52 moties ingediend waarvan 28 bij een agendapunt, 17 bij de begroting en 24 moties vreemd aan de orde van de dag. Er zijn verder 11 amendementen ingediend.
  • De werkgeverscommissie is in 2021 een aantal keren formeel bij elkaar geweest ten aanzien van griffieaangelegenheden. De raad heeft een verordening op de werkgeverscommissie vastgesteld. De drie functies van de griffie  zijn beschreven en gewaardeerd. Maandelijks ontvangen de fractievoorzitters een update van de werkzaamheden zoals genoemd in het vastgestelde nieuwe griffiejaarplan voor 2021/2022.
  • In overleg met het Seniorenconvent is afgesproken om in de nieuwe raadsperiode een werkgroep in te stellen ten aanzien van Bestuurlijke vernieuwing. Daarin wordt ook de herijking van het Reglement van Orde meegenomen.

Lasten & baten

Lasten

1.799

4,9 %

Baten

43

0,1 %

Deze pagina is gebouwd op 02/09/2023 15:16:01 met de export van 02/09/2023 15:06:00