Ontwikkelingen
- In 2021 is samen met de ambassadeurs verder uitvoering gegeven aan de ambities uit het sportakkoord en daardoor aan de beleidsdoelen uit de nota ‘Bewegen en leefstijl’. Door de COVID maatregelen konden veel activiteiten niet doorgaan maar zijn wel veel initiatieven verder gebracht en meerdere uitgevoerd. Voorbeelden hierin zijn de realisatie met meerdere partijen (onderwijs, kinderopvang en verenigingen) van een padelbaan in Beilen en een NK Wielrennen op de VAM-berg waarin maatschappelijke meerwaarde is gecreëerd door side events en netwerkbijeenkomsten te organiseren.
- De grootste uitdaging en inzet in 2021 is gepleegd op de ondersteuning van de sportsector en het sporten/bewegen in het algemeen in tijden van Corona. Over een langere periode kwam de sportsector stil te liggen of kon deze met diverse aanpassingen (CTB controles) plaats vinden. Hierin is op veel gebieden ondersteuning geboden en naar mogelijkheden binnen de regelgeving gezocht.
- Het regionale Meerjaren Beleidsprogramma en het daaraan gekoppelde uitvoeringsprogramma is vastgesteld. Meer in-en overzicht op de regionale plus die het Midden-Drentse sportbeleid kan versterken.
Wat hebben we bereikt?
- Aan de hand van de ambities uit het sportakkoord zijn meerdere partijen bij elkaar gebracht waardoor er gezamenlijke initiatieven en samenwerkingen ontstaan. Er wordt door sportverenigingen over hun eigen club heen gekeken en toekomstgericht gedacht waarin men elkaar steeds beter weet te vinden. Topsport (inter)nationale wedstrijden worden ingezet om de breedtesport te promoten en maatschappelijke meerwaarde te creëren. Het NK wielrennen en het EK veldrijden zijn hiervan goede voorbeelden. Daarnaast zijn veel initiatieven ontstaan en is de sportinfrastructuur versterkt met o.a. een nieuwe gymzaal met kunstgrasveld in Beilen, het sporthart in Westerbork en de Col du VAM in Wijster/Drijber.
- Er is veel ondersteuning geboden aan de sportverenigingen in dit Coronajaar. Zo zijn de verenigingen op zoveel mogelijk gebieden financieel ondersteund, is met hen meegedacht in leden en vrijwilligersbehoud en de mogelijkheden binnen de continu veranderende beperkingen. Dit heeft ertoe geleid dat de sportsector minimaal heeft stil gestaan en het sporten en bewegen met veel creativiteit en inzet doorgang kon vinden.
- Op Drents niveau is samen met de provincie, alle 12 drentse gemeenten en andere partijen (o.a. zilverenkruis en GGD) het meerjarenbeleidsprogramma vastgesteld. Per jaar worden twee speerpunten vastgesteld waarop een regionale plus wordt aangeboden door middel van beschikbare activiteiten en werksessies.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Veel initiatieven vanuit het sportakkoord zijn gefaciliteerd en/of financieel ondersteund vanuit de sportakkoord en beweeg en leefstijlgelden. Door Corona zijn veel activiteiten in de ijskast gezet om deze na corona weer op te pakken. Om deze in 2022 nog beter te kunnen ondersteunen is het Rijk akkoord gegaan om de restant van de gelden uit 2021 me te nemen in 2022.
- De sportsector heeft in het Coronajaar 2021 veel ondersteuning mogen ontvangen. Door nauw contact, veelvuldig te communiceren, compenserende (rijks)maatregelen aan te vragen, bijeenkomsten te organiseren, mogelijkheden te verkennen is het gelukt om de “sport- en beweegschade” te beperken.
- Veel overleg is nodig geweest om het meerjaren beleidsprogramma Drenthe Samen Gezond in Beweging vast te kunnen stellen. Als actief betrokken gemeente in de themagroep is het gelukt om een gezamenlijk Drents beleidsplan op te stellen waarin sport en preventie meerwaarde zit voor Midden-Drenthe.